O NAS

Robert in Milka Fortuna sta vrata svoje gostilne Kmečki hram Fortuna, ki ga najdete ob glavni cesti Spodnja Idrija – Žiri, odprla leta 1996, nekaj let zatem pa uredila tudi prve sobe za turiste. Pri tem so jima bili v veliko pomoč Robertovi starši, ki so jima stali ob strani, saj je bila že njihova želja, da na kmetiji odprejo tudi gostilno. Kljub temu, da nista imela nobenih izkušenj s področja gostinstva ter dva majhna otroka, sta Robert in Milka na svojo gostinsko pot stopila pogumno in z jasnimi cilji ter si tako v 24. letih svojega delovanja nabrala ogromno izkušenj.

Poleg gostilne in sob, ki jih oddajajo, imajo Fortunovi še vedno kmetijo, ki je od gostilne oddaljena dva kilometra, zato je dobra organizacija dela zelo pomembna. Vedno nasmejana Milka skrbi za goste ter urejenost gostilne in sob, medtem ko Robert poleg tega, da kuha, skrbi tudi za nabavo vseh potrebnih surovin ter administracijo. Zunanje delo si razdelita, Robert pa dnevno poskrbi za vse živali na kmetiji. Pravi, da gre za tipično slovensko mešano kmetijo na kateri imajo prašiče, krave, teličke, kokoši in druge domače živali, vedno bolj pa se usmerjajo tudi v pridelavo zelenjave za potrebe gostilne. V obilici dela jima še kako prav pride tudi pomoč sina Jana ter hčerke Anje

Robertova kuhinja je najbolj znana po idrijskih žlikrofih, izpostavimo pa lahko tudi njihove odlične domače mesnine ter pečenega odojka, svežega ter hrustljavo zapečenega. So tudi prejemniki certifikata »Idrija izbrano« in sicer za celoten meni, ki je sestavljen iz goveje juhe z domačimi rezanci, žlikrofov s pečenko, solate z domačega vrta ter jabolčnega zavitka. Zavedajo se namreč pomembnosti domače, lokalne kulinarike. Robert pravi: »Z lokalno kulinariko gradimo ponos do domačega, do nečesa, kar so ustvarjali in ustvarili naši predniki.«

Njihovo gostilno, ki je odprta od srede do nedelje, obišče največ gostov iz okoliških krajev, ki pridejo na kosilo, veliko pa imajo tudi zaključenih družb. Pri tem ne smemo pozabiti domačinov, ki so Kmečki hram Fortuna vzeli kot svoj prostor za druženje. Med tujci jih največ prihaja iz Italije, Nemčije, Avstrije in Francije. Med njimi je veliko ribičev, motoristov, pohodnikov ter družin, ki penzion vzamejo kot izhodišče za ogled idrijskih in drugih slovenskih znamenitosti. Ponosno lahko povedo, da se veliko gostov tudi vrača. Med njimi je francoska družina, ki se vsako leto odpravi z avtom v Grčijo ter se na poti tja in nazaj ustavi pri njih.

Idej in načrtov jim ne manjka, ker pa je tako  na kmetiji, kot tudi v gostilni in penzionu ogromno dela, Robert in Milka upata, da se bo kateri od otrok v bližnji prihodnosti odločil in prevzel del posla. Tako bi lahko lažje realizirali svoje načrte o širiti v kamp in počivališče za avtodome.

Z lansko sezono so bili zadovoljni. Upajmo, da bodo lahko kmalu zopet odprli svoja vrata in bo iz kuhinje zadišalo po domačih jedeh.